onsdag 11 augusti 2010

Science fiction

Annas dagbok av Börje Lundström.



Den här boken består av dagboksanteckningar skrivna i en obestämd framtid där en katastrof drabbar världen. Dagboken har blivit bevarad och ses som ett dokument över hur människorna hade det under katastrofen. Anne Franks dagbok verkar Börje Lundström ha tänkt på när han skrev boken och döpte sin huvudperson till Anna. Hon är en vanlig ung tjej som går i skolan, bråkar med sin lillebror, blir sur på sin bästa vän och viktigaste av allt: hon träffar sin nya pojkvän Adam. Men i framtiden som Anna lever i är saker annorlunda och det märks i de små detaljerna som hon skriver om i dagboken. Klimathotet som vi pratar om nu har blivit en hård verklighet med höjda temperaturer. Det är till exempel för varmt för att ha sportlov i februari och isarna smälter. Det är också energikris och polisen ser till att man inte gör av med för mycket energi. När Anna börja skriva i dagboken börjar det hända massa konstiga saker i hennes omvärld och det ryktas om ett virus som vaknat till liv av de höjda temperaturerna. Men det är väl ändå bara ett rykte?




Usch vilken dyster framtidsskildring det blir! Klimathotet är ju verkligen aktuellt och olika läskiga virus pratas det ju om ungefär en gång om året så det är inte konstigt att Börje Lundström har fått idén till den här boken. Jag gillar att vissa sidor i boken ser ut som urklipp av tidningsartiklar som Anna klistrat in i sin dagbok. Det gör att det känns lite mer äkta! Annars kan jag tycka att Börje Lundström rör ihop framtid och nutid lite mycket. Katastrofen sker ju i framtiden men dagboken hittas ett bra tag efter katastrofen och ges ut av ett förlag, alltså ännu längre in i framtiden. Förvirrande och lite onödigt eftersom det är helt orealistiskt att vi i nutiden skulle få tag på något som skrivs långt in i framtiden! Well, det kanske bara är jag som är petig och fantasilös. Boken är i alla fall lättläst och det går fort att komma igenom den.


Det finns en rad med andra författare som också har tänkt ut hemska katastrofscenarion. EN av mina bästa är Stephen Kings tegelsten Pestens tid som för övrigt är sjukt spännande. Ännu hemskare och mörkare är Cormac McCarthys Vägen som också finns som film. Den är det bästa och mest hemska som jag sett på länge!








/ Tove



2 kommentarer:

  1. "Vägen" har verkligen något mörkt över sig. Men vacker på något sätt...

    SvaraRadera
  2. Ja verkligen! Den är ju fin mitt i allt det obehagliga och grymma. Men jag kan inte riktigt sluta tänka på slutet... Var det ett ljust eller mörkt slut? Himla dubbelt! /Tove

    SvaraRadera