måndag 14 juli 2008

Var är Alaska?

av John Green

Miles har bestämt sig för att lämna sitt tråkiga liv bakom sig för att börja på internatskolan Culver Creek, som ligger i en helt annan delstat. Han går för att söka ett Stort Kanske, men istället hittar han Chip, som kallas för Översten, Takumi, som rappar som en gud, och Alaska, den sexigaste, smartaste och roligaste tjej han någonsin sett.

Alaska är fantastisk, men inte alltid den lättaste att ha att göra med. Andra röker för att de tycker om det, Alaska röker för att dö. Hon är självdestruktiv och oberäknelig, flirtig i en sekund, kylig i nästa. Dessutom har hon en pojkvän som hon älskar, men det hindrar inte Miles från att gå och bli hopplöst förälskad i henne.

Jag kanske borde börja blogga om alla romaner som tråkar ut mig, för det låter som om alla böcker jag läser är Den! Bästa! Någonsin!! Men - gissa vad?

Jag gillar den här boken. Jag gillar omslaget, jag gillar titeln, jag gillar baksidestexten, jag gillar hur boken är indelad i "före" och "efter" och hur "före" är en nedräkning mot det där hemska som man vet kommer att hända. Översättningen är strålande, personerna är äkta och det finns hur mycket som helst att känna igen sig i.

Var är Alaska? är John Greens debutroman. Den väckte uppmärksamhet när den gavs ut i USA och anklagades för att vara äcklig och pornografisk, vilket egentligen bara innebär att tonåringarna i boken gör sådant som tonåringar alltid gjort: dricker alkohol, röker och har sex.

Filmrättigheterna har köpts av Paramount Pictures, och filmen - som inte börjat spelas in än - kommer förmodligen att få titeln Famous Last Words. I dagsläget skriver John Green på en ny roman tillsammans med David Levithan (ni vet, han som skrev Ibland bara måste man). Om det arbetet, och mycket mer, kan man läsa i John Greens egen blogg, som han uppdaterar betydligt oftare än vi uppdaterar den här.

/Sanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar