fredag 27 augusti 2010

Sorgfjäril

Sorgfjäril av Ingelin Angerborn är en långsam spökhistoria där mystiken och skräcken kommer smygande efter hand. Historien är ganska vanlig: Alice flyttar långt bort med sin familj till ett gammalt hus på landet. Det är verkligen döden tycker Alice: inga vänner, inget att göra men värst av allt: ingen Leo! Men tråkigt får hon verkligen inte. Det börjar snart hända märkliga saker i huset. Telefonerna och internet slutar att fungera, Alice hör steg i huset men det är aldrig någon där och hennes lillebror börjar bete sig underligt. Sakta men säkert börjar Alice inse att allt inte går att bortförklara utan att det finns någon i huset som vill få henne att förstå något...

Nog blir det läskigt i Sorgfjäril och den är perfekt att läsa en mörk och ruggig höstkväll. Jag gillar sånna här spökhistorier som inte är så blodiga och slipper gärna monster och annat otyg. Boken går ganska lätt att läsa och handlar inte bara om spökhistorien utan också om Alice liv och hennes familj. Kanske skull jag vilja att boken höll ihop lite mer och var mer genomtänkt men den framkallade absolut en och annan kall kåre! Jag tror att den passar ungefär från 11-13år.

Gillade du Sorgfjäril och vill ha mer av den här sortens spökhistorier rekommenderar jag Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe. Nora är föräldralös och flyttar med sin nya familj till en lägenhet där underliga saker händer. Deras hund vägrar sätta sin fot i ett av rummen, steg hörs fast Nora är ensam hemma och någon ringer mystiska samtal. Nora börjar motvilligt nysta i händelserna. Lätt en av mina favorit-spökhistorier! Den finns även som film på biblioteket. Låna gärna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar