måndag 23 juni 2008

The Same Stuff as Stars

Katherine Paterson

Finns stjärnmannen på riktigt? Angel är inte riktigt säkert, hon tror det men ibland blir hon osäker. Hon har ju trots allt bara träffat honom på natten. Men varför är han inte där när hon behöver honom som bäst?

Angel är bara elva år men hon lever som om hon var mycket äldre. Hon har helt och hållet ansvaret för sin lillebror Bernie, hennes mamma litar på att Angel fixar alla kriser. När det blir dags för flytt igen reagerar inte Angel så mycket först, hon är fullt upptagen med att komma på hur hon ska få plats med så mycket som möjligt av sitt liv i en liten resväska. Men det visar sig att den här flytten är annorlunda. Syskonen blir övergivna och lämnade i ett hus mitt ute i ingenstans där det bara bor en gammal tant. Sen uppstår det en kris som inte ens Angel kan klara av, inte ensam.

Men Angel har lärt känna tre personer sen hon flyttade. Den första är den gamla tanten i huset som visar sig vara hennes egen farmor, den andra är en vanställd gammal tant som arbetar på byns bibliotek och den tredje är den mystiska stjärnmannen som kanske inte ens finns. Någon av dessa tre måste hjälpa Angel, frågan är vem hon kan lita på.

Stjärnkikaren eller The Same Stuff as Stars som den heter på engelska läste jag för att författaren har fått Astrid Lindgrens pris 2006 för sina böcker. Stjärnkikaren är bra också, inte så bra så att jag kommer minnas den resten av mitt liv men ganska lagom. Den passar att läsa en regnig sommarkväll när man inte har något annat för sig.

/Catrin, som tycker att sommaren borde vara soligare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar