måndag 6 september 2010

Besatt


Elly har sedan länge varit kär i sin bästa kompis och granne Carl. Hon vill så gärna att det ska bli mer än några kyssar på fyllan mellan dem men hon har svårt att hitta modet att berätta för honom hur hon känner. Hon låter det bero och försöker få honom svartsjuk genom att dejta andra killar. Allt går okej fram till den dagen då det börjar en ny tjej på skolan: Sandy är snygg, rik, trevlig och alla på skolan tycker det är coolt att hon kommer från USA. Sandy och Carl blir ett par och Elly ser sina chanser att få Carl bli lika med noll. Elly blir blind av den omöjliga kärleken till Carl och hon blir besatt av att splittra Carl och hans nya tjej. Hon intrigerar och spelar på Carls lättväckta svartsjuka för att bända isär honom och Sandy men hennes egoism får ett brutalt slut.

Att denna historia inte kommer sluta väl får läsaren veta redan i första kapitlet och boken är en mix av lika delar kärlek och thriller. Resultatet blir hejdlöst bra! Först blev jag allt lite besviken eftersom boken börjar med vilket jag trodde var slutet men Ann Cassidy vet precis hur hon ska få till en tvist och vända allt upp och ner. Imponerande! Det är också skickligt av författaren att få läsaren att förstå Ellys känslor, ja faktiskt sympatisera med henne trots att hon gör fel, är egoistisk och faktiskt snudd på ond. Men det finns så mycket mer i Ellys bagage: en dyster framtid utan några egentliga drömmar, en bror i fängelse, en frånvarande pappa och en känsla av att inte kunna förändra sitt liv bidrar till att Elly driver saker för långt.

Jag tycker allt att Besatt liknar Douglas Foleys Shoo len en hel del. Den handlar också om kärlek som går helt fel och vilka konsekvenser en enskild individs handlingar kan få.

Kolla mer om Shoo len här.




/ Tove

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar