lördag 24 april 2010

Shoo len


Shoo len är en bok som inte slutar väl. Läsaren får direkt veta att inte alla av huvudpersonen Karims vänner kommer att leva fram tills sommaren och att han kommer att orsaka sin flickväns död. Karim är inte den som håller sig på rätt sida av lagen fast han egentligen skulle vilja, särskilt nu när han har träffat sin flickvän Nikoo. Men hans kompis Gabi är väldigt pådrivande och Karim gillar inte att bli kallad svikare. Gabi i sin tur har inte alls några skrupler om vad som är rätt och fel. En mörk kväll går det över styr. Överfallet på den ensamma kvinnan i tunnelbanan blir brutalare än vad Karim vill vara med om. Konsekvenserna för Gabis och Karims handlingar slår tillbaka på ett av de mest grymma sätt som man kan tänka sig men däremellan får läsaren följa inte bara Karim utan också hans kompisars sista månader på högstadiet.


Douglas Foley är inte den som undviker att skriva om svåra saker och han gör det väldigt äkta och realistiskt. Shoo len innehåller en god dos tragik och boken visar verkligen upp de sämsta sidorna av grupptryck. Det är också en skildring av en problemskola och elever som inte har någon respekt för lärare men också vice versa. Även om Shoo len mest handlar om Karim så gillar jag att man får en insyn i flera av karaktärernas liv, deras tankar men också bakgrund. Shoo len är en riktig läsupplevelse och det ödesdigra draget i boken gör det omöjligt att inte sträckläsa.


Foley har också skrivit Shoo bre som egentligen kommer innan Shoo len. Men det gör inget om man läser dom i oordning för dom är oberoende av varandra. Fast det är roligt att förstå referenserna till Shoo bre tycker jag även om det går lika bra utan. Shoo bre är också väldigt läsvärd även om det allt är lite mer action och drama i uppföljaren.


/ Tove

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar