fredag 9 april 2010

Varning för snyftare!



Jenny Downhams Innan jag dör är en bok för lite äldre läsare och som helt klart går in under kategorin supersorgliga böcker. Den handlar om Tessa. Hon är sexton år och ska snart dö. Hon har leukemi och nyss fått sin tid utmätt. Från att ha haft hela livet framför sig har tiden plötsligt krympt till några futtiga månader. Men Tessa har verkligen inte fått ut allt som hon ville ha av livet än. Därför gör hon en både destruktiv men också livsbejakande lista med saker hon vill göra innan hon dör. Hon ska: Säga ja till allt under en hel dag, testa droger, ha sex, bli kär och massa andra galna saker. Hon gör allt för att tänja gränserna och gör uppror både mot livet och mot döden för vad spelar egentligen någon roll när hon ändå ska dö alldeles för snart?

Läsaren får följa Tessa genom hennes sista tid i livet och det är inte bara sorligt. Trots allt elände så blir boken ganska rolig och dråplig. Jenny Downham har lyckats riktigt bra med att måla upp Tessa på ett väldigt trovärdigt och intimt sätt. Likaså reaktionerna på hennes sjukdom bland personerna runt om henne. Jag tycker att boken är väl värd att läsa men varnar för att den är en riktig snyftare!

Gillar du sorgliga böcker? Då kanske du också gillar:
Jag saknar dig! Jag saknar dig! av Peter Pohl och Kinna Gieth som handlar om ett tvillingpar, Tina och Cilla. Cilla blir påkörd och omkommer medan Tina blir kvar med saknaden. Boken är baserad på Kinna Gieths liv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar