torsdag 29 april 2010

Sista chansen



Jacky är fjorton år och har precis blivit intagen på en sluten ungdomsvårdskola. Hon har gått från att ha varit duktig i skolan, lovande tennisspelare och uppfyllt allas förväntningar till en strulig och destruktiv tonåring. Såhär beskrivs Jackys känslor:

”Hon började högstadiet men känner inte marken under sig. En ilande känsla drar genom kroppen. Festerna avlöser varandra. Hon släpper tennisdrömmen, höjer ölburken och säger skål.

Hon är fjorton år och sitter inläst på statlig institution.
Hon är fjorton år och orkar inte skratta längre.”

Boken handlar om hur Jacky gav upp allt och började festa. Och om hennes pappa som inte kan förstå hans dotter kan vara så trasig när han har gett henne allt. På skolhemmet blir Jacky vän med Sara som är hennes motsats: hon är utåtagerande, orädd och har inte mycket respekt för vuxenvärlden. Det är tur att Jacky träffar Sara för med hennes hjälp kan hon reda ut vad det är hon själv vill istället för vad andra har bestämt att hon vill.

Jag tyckte att det här var en bok som vann på att inte krångla till det så mycket. Det är en ganska rak historia om hur Jacky försöker reda ut sitt liv och få ordning på tillvaron.
Jacky lyssnar en hel del på the Killers och särskilt den här låten: Exitlude

Jag skulle för övrigt vilja protestera mot det fula rosa omslaget. Jag vet att förlag ofta väljer omslag för att kunna sälja så mycket som möjligt. Här har dom uppenbarligen satsat på tjejer bara för att huvudpersonen är en tjej istället för vem som skulle kunna gilla boken. Sista chansen är absolut inte en typiskt tjejig bok och jag tror verkligen att killar också kan gilla den. Dock avskräcker nog det rosa omslaget fler killar än vad det lockar.
/ Tove

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar