tisdag 19 oktober 2010

Nyckelbarnen Av Sara Kadefors

Siris föräldrar tjatar alltid om att hon har för lite kamrater men själv tycker hon inte det är något problem. Men när "Fritidsklubben" stänger, där Siri brukar vara efter skolan, får hon lov att klara sig själv på eftermiddagarna innan föräldrarna kommer hem. Siri får en egen nyckel hem. Nu är hon ett så kallat nyckelbarn. Det visar sig att det är flera barn i klassen som är nyckelbarn, Leo och Linn. De blir hennes nya vänner.
Deras lärare är obalanserad och otrevlig och Leo råkar ständigt ut för hennes vrede. När han blir oskyldigt anklagad tar de andra barnen parti för den "jobbige" Leo och de försöker lösa problemet genom att tala med rektorn. Men dessvärre blir de inte trodda utan de vuxna håller varandra bakom ryggen. Linn kommer på hur de skall skrämma de vuxna så de får rätt. Snart går händelserna över styr och det blir rikitgt obehagligt. Samtidigt har Siri upptäckt att hennes mamma inte alls åkt till Japan i arbetet som hon sagt utan är kvar i Sverige. Och dessutom står och pussar en vilt främmande karl. Hon kan inte tro att det är sant så hon börjar spana på sin egen mamma. Siri känner sig allt mer sviken när de vuxna ljuger både hemma och i skolan. Hon rymmer hemifrån.
Det är en spännande bok som jag gärna rekomenderar. Sara Kadefors är en mästare på att bygga upp intriger och får alltid till trovärdiga personer. Läs även "Sandor slash Ida". / Lili

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar