måndag 4 oktober 2010

Nytt av Thydell! Jippie!


Åh Johanna Thydell är min absoluta favorit av alla dessa unga författare (eller främst författarinnor kanske) som poppat upp under senare år och som skriver sådär vanligt om hur saker är på riktigt. Det behövs liksom inte alltid någon spännande actionfylld story, vampyrer eller sötsliskig romantik för vardagen kan vara nog så svår och dramatisk. Flytta till en ny stad, en förälder som blir sjuk eller som i Ursäkta att man vill bli lite älskad, när man blir obotligt osams med sin allra bästa vän.

Nora som boken handlar om kunde inte alls se det komma. Hon och Lisa har gjort allt: skämtat, festat, haft massor av film-maraton och ältat killar i all oändlighet men en dag tar det tvärt slut av den fånigaste av anledningar: en kille. Nora känner sig halv utan sin bästa vän och hon försöker med massor av saker för att få Lisa att förlåta henne men inget hjälper. Inte ens tusen förlåt-sms, bullbakning och gamla hederliga brev. Som tur är så kan Nora vara ironisk över sin situation och Ursäkta att man vill bli lite älskad är trots sin vardags-depp en väldigt rolig bok. Till exempel hittar Nora på sina egna noriska ordspråk:

"Vill man bli fin får man räkna med att inte bli det."

"Efter solsken kommer typ regn eller nån annan skit"

(s. 129 och s. 100 i Ursäkta att man vill bli lite älskad)


Jag fnissade jättemycket åt ordspråken och tycker att Johanna Thydell prickar in känslor så bra! Hon får mig att minnas precis hur det var när jag var yngre och hela livet hängde på bästa vännen. Och hur hela världen rasade vid minsta konflikt. Ve och fasa! Gillar du Johanna Lindbäcks senaste, Lisa Bjärbos Det är så logiskt att alla fattar utom du eller Åsa Anderberg Strollo så är det noll i risk att du inte kommer gilla Ursäkta att man vill bli lite älskad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar