tisdag 25 maj 2010

Janne, min vän


Janne, min vän är skriven av Peter Pohl. Den handlar om några ungar under 50-talet på söder i Stockholm. Boken cirkulerar främst runt en ung grabb som heter Krille och hans vänner som håller ihop varje dag. En dag kommer det en annan kille som är lite stöddig och bråkig, men som så småningom blir en i gänget, Janne heter han.

Janne är en konstig filur tycker Krille och gänget, han är väldigt smal och ser mer ut som en tjej. Men en sak är han väldigt duktig på som imponerar på alla och det är att cykla. De har aldrig sett på maken någon som kan hantera en cykel så bra som på det viset, han kan göra alla möjliga trix och konstigheter. Krille och Janne börjar komma allt närmare varandra och blir bästa vänner. Men det är något skumt med Janne, han kan bara försvinna i flera månader utan att höra av sig och vill inte berätta vart han bor, hans liv är som ett enda stort frågetecken för krille.
Krille börjar snoka lite i Jannes liv för att få reda på vem han egentligen är, och det visar sig att Janne bär på en mycket mörk hemlighet som Krille aldrig kunnat ana.
Det här är Peter Pohls debutbok. Boken är mycket underhållande, den är skriven på stockholmsmål och innehåller en hel del humor. Kan vara lite svårt att förstå vissa ord i och med att den är skriven på ett speciellt sätt.
Boken är samtidigt väldigt sorglig när man får reda på vilket liv Janne lever och slutet i boken har inte har inte världens lyckligste utgång.
Boken passar både ungdomar och vuxna.

/Praktikanten

1 kommentar:

  1. Ja viss är den bra?! Lätt en av mina favoriter! Heja praktikanten! / Tove

    SvaraRadera